Skip to content

Fiske

Så här kan det vara att fiska havsöring med Sandhamnsguiderna

havsoring

Havsöring

Havsöring Salmo trutta Östersjöns formel1fisk, ge er ut med öringarnas överman Fredrik Sjöblom, mannen som kan lukta sig till en öring på 10nm avstånd. Den är vacker, stark, svårlurad och spenderar ibland mer tid i vilda luftsprång än i vattnet när man fightar den. Havsöringen kan tas både på spinn och fluga och ibland till och med på mete. Vanligast på våra havsöringsturer är dock spinnfiske. Havsöringsfisket är oftast som bäst när vattentemperaturen ligger mellan fyra och nio grader, men i det stora hela pågår havsöringsfisket från islossningen fram till mitten av maj samt from oktober tills isen lägger sig igen.Så här kan det vara att fiska havsöring med Sandhamnsguiderna

abborre

Abborre

Abborre Perca fluviatilis. Abborren är vår kanske mest underskattade fisk när det kommer till guidade turer. Många sportfiskare tror sig sjäva lätt kunna hitta och lura denna randiga riddare, men ack vad dom då ibland bedrar sig. Abborren är inte sällan oerhört svårfunnen och svårtrugad men guiderna vet exakt när, var och hur man lurar de största abborrarna, vilket inte sällan leder till dagar där vi i en och samma båt landar ett stort antal fiskar under högsäsongen. Roligast att få abborren på, är lätt spinnutrustning och tunna linor med mindre jiggar eller spinnare. Abborre kan man fiska i princip året runt, men den bästa perioden brukar vara from augusti ända in i november.

IMG_0053

Gädda

Gädda Esox lucius skärgårdens krokodil fisk kapabel att sluka fågelungar och bita av en stortå. Gäddan står gärna och lurar i vassen och äter till och med sin egen avkomma. Sportfiskarnas favorit; kanske för att den är så mytomspunnen, rovgirig och extremt snabb i huggögonblicket, men helt säkert även för att den är tämligen talrik i våra nordeuropeiska vattendrag, samt för att den kan växa sig så pass stor. Fiskar på tre till fem kilo är rätt vanliga på våra turer och fiskar på upp tio kilo landas varje år från någon eller några av våra båtar. Gädda fiskar vi i princip uteslutande med spinnfiskeutrusning men då och då arrangerar vi även flugfiske på gädda för den inbitne fjäderfiskaren. Gäddsäsongen pågår året runt, med peak i maj till och med oktober.

gos

Gös

Gös Sander lucioperca den mystiska men vackra och på tallriken utsökta gösen går ofta djupt och jagar helst på natten, vilket gör den till en fisk som man sällan får av en slump, vilket oftast gör en erfaren guide till en näst intill ovärdelig hjälp vid ditt gösfiske. Gösen tar vi både på mete och spin. Ni väljer själva metod, eller så provar vi både och. Gösen går att komma i kontakt med året runt, men högsäsong för gösen varierar ofta mellan några få och korta perioder direkt efter islossningen, några veckor senare under våren och försommaren samt under vintermånaderna från isen.

torsk

Torsk

Torsk Gadus morhus tro´t eller ej – äntligen kan vi fiska torsk i Östersjön igen! Dom är inte så värst talrika och inte så stora, men en bra dag kan vi med lite tur landa tiotalet fiskar på mellan ett och tre kilo.

DC3_9536

Sandhamnsöringen

Tävlingen där alla anmälningsavgifter går oavkortat till utsättning av ny havsöring i Sandhamnsområdet.Fram tom 2016 har deltagarna bidragit med ca 30000 havsöringar och mer lär det bli.